10 stycznia 2016

Październik w klasie II „a” to SAMO ZDROWIE

Nasza klasa wzięła udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „ŚNIADANIE DAJE MOC”, udowadniając, że drugie śniadanie to również spożywanie soków i surówek.

Jaki sok jest zdrowy.? Tylko ten świeżo wyciśnięty jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych witamin i minerałów.

Każdy uczeń z naszej klasy wie, że największe korzyści zdrowotne osiągnie wyciskając sok z różnych warzyw.

        Przed przystąpieniem do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku - sokowirówką , jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie samodzielnie wyciskały sok z jabłek, pomarańczy i marchwi, co dla każdego  było przy okazji wspaniałą zabawą. Po skończonej pracy dzieci delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był bez dodatku cukru i bez konserwantów.

        Dnia 20 października samodzielnie wykonaliśmy jesienne, zdrowe surówki. W tym dniu w naszej sali unosiły się zapachy przyniesionych przez dzieci warzyw,  niezbędnych do wykonania surówek w zależności od upodobań kulinarnych dzieci. Po umyciu rąk, założeniu fartuszków dzieci zamieniły się w wytrawnych kucharzy. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy.

Po wykonaniu kolorowych i pachnących surówek przystąpiliśmy do degustacji. Surówki smakowały wyśmienicie.

Polecamy jeden z naszych specjałów:

Surówka z kapusty i jabłek z orzechami to kwintesencja tego, czego dziecko potrzebuje jesienią. Jabłka są bogatym źródłem błonnika i witaminy C, kapusta  to doskonałe źródło witamin z grupy B, C, K, E, P i U, a orzechy dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Taka surówka smakuje dobrze z dodatkiem winogron, sosu jogurtowego lub posypana serem.


Opracowała: Krystyna Janas

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz