Nasza klasa wzięła udział w
ogólnopolskim programie edukacyjnym „ŚNIADANIE DAJE MOC”, udowadniając, że
drugie śniadanie to również spożywanie soków i surówek.
Jaki sok jest
zdrowy.? Tylko ten świeżo wyciśnięty jest prawdziwą skarbnicą łatwo
przyswajalnych witamin i minerałów.
Każdy uczeń z
naszej klasy wie, że największe korzyści zdrowotne osiągnie wyciskając sok z
różnych warzyw.
Przed przystąpieniem do pracy, dzieci
zapoznały się z urządzeniem do robienia soku - sokowirówką , jego działaniem i
utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie samodzielnie wyciskały sok z
jabłek, pomarańczy i marchwi, co dla każdego
było przy okazji wspaniałą zabawą. Po skończonej pracy dzieci
delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był
bez dodatku cukru i bez konserwantów.
Dnia 20 października samodzielnie
wykonaliśmy jesienne, zdrowe surówki. W tym dniu w naszej sali unosiły się
zapachy przyniesionych przez dzieci warzyw,
niezbędnych do wykonania surówek w zależności od upodobań kulinarnych
dzieci. Po umyciu rąk, założeniu fartuszków dzieci zamieniły się w wytrawnych
kucharzy. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy.
Po wykonaniu
kolorowych i pachnących surówek przystąpiliśmy do degustacji. Surówki smakowały
wyśmienicie.
Polecamy jeden z
naszych specjałów:
Surówka z
kapusty i jabłek z orzechami to kwintesencja tego, czego dziecko
potrzebuje jesienią. Jabłka są bogatym źródłem błonnika i witaminy C, kapusta to doskonałe źródło
witamin z grupy B, C, K, E, P i U, a orzechy
dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i
minerałów. Taka surówka smakuje dobrze z dodatkiem winogron, sosu jogurtowego
lub posypana serem.
Opracowała: Krystyna Janas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz